Nowa 1.6 afronden en invliegen.

In de afgelopen weken tijdens de lockdown van Nederland door kunnen bouwen aan de Nowa, servo’s inbouwen was nog nodig voordat we aan folieën kunnen denken. Eerst maar eens kijken welke servo’s gebruikt kunnen worden en in de voorraad liggen HXT900 servo’s, deze zouden moeten passen. Met 12 mm inbouwhoogte passen deze servo’s op de toebedachte plaats.
De uitsparing in ribbe 8 en 8a iets ruimer maken zodat de servo past.
Na het aanbrengen de kabels verlengt en de servo afdekking aan de bovenzijde van de vleugel.

Op de foto is goed te zien dat de roeren nog niet zijn losgesneden. Na de inbouw van de servo’s hebben we de plaats van de roerhoorntjes bepaald zodat deze goed uitgelijnd zijn t.o.v. de servo. De uitslagen zijn max 8 mm up/down. Belangrijkste was om dit mechanisch goed in te stellen. Met de moderne zenders grijpen we veel te snel terug op de mogelijkheid om het nulpunt van de servo te wijzigen en daarmee alles goed op “0”te stellen. Eerst mechanisch instellen en pas tijdens de vlucht evt. trimmen.

Het folieën werd gedaan met oracover en HK folie.

De vleugel is gefolied met transparante folie van HK. Het geel is oracover. Verschil in verwerken is er eigenlijk niet. Echter als je de folie van H verwijdert blijft een deel van de kleurlaag achter, iets dat je bij Oracover minder is. Het spannen van de vleugelfolie heb ik met een föhn gedaan waarbij de temperatuur in te stellen is. Heel rustig de temperatuur verhogen en dan voorzichtig de folie spannen. Werkt perfect.

Op 9 mei 2020 is het toestel ingevlogen en het vloog direct goed. Trimmen was niet nodig en op de zender had ik expo op 75 en 50 % gezet zodat ook daarmee gespeeld kon worden. De vluchten waar geslaagd.

Nog even de technische details:
Motor 2809 1000KV
Accu 3s 2200mA
Ontvanger Multiplex RX-7 light
Servo’s HXT900
Regelaar Turnigy Plush 20A
Prop Aeronaut 10 x 6